Unga in på bostadsmarkaden

I dagens samhälle ser det ut som så att många unga vuxna bor kvar hos sina föräldrar för att de helt enkelt inte har råd att ge sig ut på bostadsmarknaden. Detta försöker man dock göra något åt i ett nytt förslag.

964551-selling-houses

Sveriges byggindustrier har nu tagit fram ett förslag för att unga lättare ska kunna köpa sin egen bostad. De föreslår att man ska erbjuda ett skattegynnat bosparande och att man ska kunna ta ett statligt lån. De personer i åldern 18-36 år ska alltså kunna bospara med förmånliga skatteregler och de ska kunna låna upp till 90-95 procent av bostadens marknadsvärde amorteringsfritt till dem fyller 35 år. Efter det ska lånet betalas av på 30 år. Enligt st.nu skulle det kosta staten två miljarder kronor per år att göra på det här viset, vilket inte alls är speciellt mycket.

Råd med mindre bostäder

Att unga har svårt att komma in på bostadsmarknaden för att det helt enkelt är för dyrt är ett problem som vi haft i många år. Det här skulle kunna vara en lösning. Eftersom taket för ett sådant här typ av startlån som Sveriges byggindustrier föreslår skulle ligga på 400 000 kronor skulle de flesta unga få inrikta sig på små bostadsrätter i lägen som är mindre aktiva. Men tar de bara hjälp av en bra mäklare i det här läget lär de kunna hitta en bostad som till och med är billigare för dem än om de skulle flytta in i en studentbostad. Bra mäklare som kan hjälpa till hittar man på alla orter och man kan till exempel besöka mäklarhuset.se.

Lägre månadskostnad

I Kristianstadsbladet kan man läsa att den här metoden ska fungera som ett skohorn för de unga in på bostadsmarknaden. Metoden ska hjälpa de unga att få tillgänglighet till de lite äldre bostadsrätterna eftersom de har en lägre månadskostnad än de nybyggda hyresrätterna.

Scroll to top