När det är dags att byta däck på familjebilen är det viktigt att ha bra koll på vilka regler som gäller. Du behöver känna till vilka datum som du behöver förhålla dig till och reglerna kring när det är dags att växla mellan sommardäck och vinterdäck. Många frågar sig också varför det ens är nödvändigt att byta däck. Går det bra att ha samma däck året om och vad händer då?
Det är klokt att kolla upp datum för att byta sommardäck, till exempel med hjälp av den praktiska tjänsten från Däck365. Här hittar du också rätt däck för just din bil, och kan välja bland ett stort sortiment av både vinter- och sommardäck. Du får komplett passningsgaranti för dina däck och snabb leverans direkt hem.
Nödvändigt att byta däck
En del frågar sig om det går att ha samma däck året runt. Är det verkligen nödvändigt att byta däck? Ja, från första december till sista dagen i mars säger lagen att du måste byta sommardäcken till vinterdäck. Du får inte heller använda dubbdäck mellan 16 april och 30 september enligt lag, såvida det inte förväntas bli vintrigt väglag. Vinterväglag definieras som att det ligger is, snö, frost eller snömodd på vägrenen eller vägbanan. Det är framför allt polisen som avgör om det är vinterväglag där du befinner dig.
Vi byter däck i Sverige när vägen har befriats från vinterväglag på grund av flera orsaker. Dubbdäck skapar slitage på vägarna och ger sämre bromssträcka samt vägmiljö än sommardäck. Detta leder till att det skapas inandningsbara partiklar samt negativa hälsoeffekter som problem med luftvägarna. Du bör också byta ut dubbfria däck, som friktionsdäck inför sommaren. Mönstret på dessa däck samt deras gummiblandning skapar sämre köregenskaper på sommarvägar, vilket ger en längre bromssträcka. Dubbfria däck slits också snabbare när temperaturerna är högre. Det finns inga däck som är optimala att användas året om, vilket är ytterligare en anledning att följa däckbyteslagarna i Sverige.
Håll koll på mönsterdjup
När det är sommarväglag bör du ha minst 1,6 millimeters mönsterdjup på däcken. Vinterväglag kräver mer, här behöver du ha minst tre millimeter om du kör ett lätt fordon eller personbil. Kör du ett tungt fordon krävs fem millimeters mönsterdjup.