Skola stänger pga mögel i luften

Inomhusluften är viktig, särskilt när man går i förskolan och ska lära sig läsa och skriva.

 

mamma-barn-läxaNyligen stod det i en artikel i UNT om hur en skolbyggnad som normalt inhyser en förskola med en förskoleklass och ett fritids utanför Uppsala nu stänger lokalen för sanering. Det är nämligen mögel och bakterier i inomhusluften i fastigheten, detta upptäckt efter att både föräldrar och lärare har velat att kontroller av luften skulle göras. Men som tur är beräknas saneringen endast ta två veckor och huset behöver till exempel inte rivas eller byggas om hur som helst.

 

Det här med inomhusluft är verkligen viktigt, och dålig luft kan till exempel skapa hosta eller stämbandsproblem om man redan har en känslig hals. Men med olika hjälpmedel och konstruktioner går det att få bra luft, något som givetvis är särskilt viktigt om man är barn och ska gå i skolan och lära sig saker. Men även hemmavid, där kan till exempel en luftfuktare från e-klok.se göra susen för inomhusmiljön barnen vistas i under vintern.

 

Växter och bra ventilation gör susen för inomhusluften

 

Annat som är bra att ha hemma eller i skolan för at förbättra luften är växter, det finns nämligen vissa särskilda sorter som är extra duktiga på att rensa luften från bland annat kemikalier men också tillföra syre. I Expressen finns en drös tips på blommor som verkar välgörande för miljön, några av dessa är fredskalla, guldpalm, gullranka, ampellilja, paradisträd, svärmorstunga och aralia/fatsia japonica. Vissa av växterna tar upp farliga gifter i luften som formaldehyd, andra tar upp bensen och trikloretylen, som alla kommer från plaster. Vissa tar upp koldioxid och producerar en massa syre nattetid, även det är givetvis jättebra.

 

För att lära sig mer om luft och ventilation i bostäder kan man alltid läsa vidare på Boverkets egen hemsida. Där står bland annat om hur frisk luft är viktig för vår hälsa och att luften i en bostad eller på en skola, måste bytas ut hela tiden – dels för att föra in uteluft men även för att föra bort föroreningar och hälsofarliga ämnen som kan finnas runt oss utan att vi för den delen är medvetna om detta. För att få bra inomhusluft behövs rätt sorts ventilationssystem, genomtänkta val av byggmaterial men även att bygget i sig är fuktsäkrat.

Scroll to top