Nissan tänker på barns säkerhet i bilen

Allt fler föräldrar glömmer sina barn ensamma i bilen under längre perioder, och detta kan få ödesdigra konsekvenser. Men det är något som biltillverkaren Nissan vill ändra på. Från och med nästa år kommer alla bilar i märket Nissan Pathfinder att ha ett varselsystem som ska påminna föräldrar om att de har barnen med sig i innan de lämnar bilen.

”Antalet barn i USA som dör av värmeslag i heta bilar på soliga dagar har ökat med 63 procent mellan 2015 och 2016, enligt amerikanska NHTS. Hittills i år har 29 barn dött på det sättet, enligt organisationen Noheatstroke.org. 54 procent av dödsfallen berodde på att barnen helt enkelt glömdes bort. Nissan har uppmärksammat problemet. Från nästa år kommer modellen Pathfinder vara utrustad med ett varningssystem som registrerar om en bakdörr öppnades eller stängdes innan färden, men inte öppnas igen när bilen stängs av.” läs mer här hos Teknikens Värld.

De flesta föräldrar har någon gång låtit sina barn sitta kvar i bilen när de själva lämnar den för att göra ett snabbt ärende. Majoriteten av gångerna detta göra är ingen skada skedd, som mest kan föräldern mötas att barnen är smått övertrötta och uttråkade när de kommer tillbaka när ärendet tagit längre tid än man först trott. Men alla gånger går det inte så bra, som citatet ovan avslöjar så är det fler barn än aldrig förr som dör i av värmeslag när de lämnats eller blivit kvarglömda i en het bil, och så får det inte vara. Det är något som i alla fall bilmärket Nissan tagit vara på och nu kommer deras Pathfinder vara utrustad med varningssystem för att minska risken att barn glöm i bilen och skadas på grund av detta. Men det är inte bara denna modell av bilen som är ett bra och säkert kort att välja om man har barn och behöver köpa bil. Hos till exempel http://bilweb.se/sok/nissan finns massor av begagnade bilar att välja bland, och ett tips är att titta efter modellerna Nissan Qashqai från olika år. Den bilen är, enligt till exempel Sydsvenskan, både rymlig och säker för barnfamiljen att köra i.

Barnsäkra bilen

Något annat du som förälder ska tänka på innan du ger dig av med barn i bilen är att också göra bilen så säker som möjligt att färdas i för ett barn. Och hur gör man då det? Det är något du hittar information om hos Motormännen som skrivit en väldigt utförlig checklista att gå efter – den innehåller allt från information om bilbarnstolar, sittkuddar och bältesstolar till krockkuddsvarningar och vilka lagar och regler som är gällande för barn i bil. Så kolla på den också genom att klicka här!

Scroll to top