Så spar du in på elräkningen

När det är kallt ute är det nästan oundvikligt att elräkningen blir högre. Men det finns saker som du kan göra för att få ner elkostnaden ändå, oavsett om det är sommar eller vinter. Här ges de bästa tipsen för att sänka priset på din elräkning.

Dyra elräkningar hör på många sätt och vis de kallare årstiderna till, men så behöver inte vara fallet. Det finns en hel del saker som du kan göra för att få ner kostnaden för el därhemma.

Sänk temperaturen och täta

Något som kanske inte är så kul att göra hemma när det är kallt ute är att sänka temperaturen. Men gör det om du har möjlighet! Det kan räcka med någon grad så blir det skillnad på elräkningen. Ta istället på dig raggsockor och se till att elda mycket i braskamin eller ha tända värmeljus hemma. Det då också kan göra är att ta vara på värmen som produceras hemma. Om du lagat mat i ugnen kan du öppna ugnsluckan för att släppa ut eftervärme i hemmet exempelvis. Se även till att täta runt fönster och dörrlister, där kan mycket behövs inomhusvärme sippra ut.

Byt lampor, undvik standby, koka vatten smart och tvätta kallare

Det finns massor av saker som du kan göra för att sänka elräkningen. I en artikel från SVD tipsas det om att du ska undvika standbyläget på dina apparater och istället dra ur sladden eller stänga av helt, byta till lågenergilampor i hela hemmet, koka vatten i vattenkokare istället för på spisen och tvätta i kallare grader och spara på varmvatten.

”Tvätta i 40 grader i stället för 60 grader. Det kan nästan halvera energianvändningen. Spar på varmvattnet – sätt på ett snålspolande duschmunstycke”, skrivs det i artikeln.

Scroll to top