Skatteavdrag gynnar barnfamiljer

städMånga familjer har det svårt ekonomiskt och det har blivit ökade skillnader i barnfamiljers inkomststandarder. I och med ekonomiska svårigheter så blir det ofta mindre tid för familjen att umgås på grund av jobb och annat. I och med ändringarna kring RUT-avdraget så finns det nu en chans för barnfamiljer att både få mer tid och pengar över. 

Enligt siffror från SCB är det alltmer ökande skillnader i barnfamiljers inkomststandard, något som är oroväckande och kan skapa klasskillnader. Det är många som har det sämre med pengar, men ännu fler som faktiskt har mer pengar nu. Man brukar säga att tid är mycket mer värt än pengar. Men säg det till en barnfamilj som har det kärvt ekonomiskt, då spelar det ingen roll och man måste lägga tid på att få in pengar. Man får ofta jobba över, städa, diska, klippa gräs och laga mat och vips så blir det väldigt lite tid över till annat. RUT-avdraget gör så blir det lättare för barnfamiljer att anlita städhjälp från Hemkärt exempelvis till ett billigare pris. Man kan även ta hjälp med trädgårdarbete, IT-tjänster och flytttjänster och göra skatteavdrag för det. Detta gör att det blir mer tid över att lägga på familjen i vardagen. Är man dessutom inom dessa branscher själv, så är det nu lättare att få uppdrag och kunder.

Så funkar det nya RUT-andraget

RUT-avdraget har utökats med flera nya tjänster vilket är bra, men samtidigt halveras det belopp som köparen av en tjänst kan göra avdrag för, skriver Sveriges Radio. Från och med den 1 augusti är det alltså flera nya tjänster som blivit avdragsgiltiga. Bland annat är det beskärning av buskar och träd, kompostering och samlande av trädgårdsavfall, reparationer av persondatorer, läsplattor, tv-apparater, smartphones, spelkonsoller, flytt, packning, uppackning, städning och ett antal tjänster till.

Här följer en video med information om det nya RUT-avdraget men också om ändringarna i ROT:

Scroll to top