Ett inbrottssäkert hem

3927274-burglar-opening-window-with-crow-barFör att känna trygghetskänsla både när man befinner sig i hemmet och när man är bortrest är bortrest är det viktigt att installera ett ordentligt larm och ha andra hemmet som både säkrar från och skrämmer bort de som vill bryta sig in i bostaden.

Om man bor i hus är det extra viktigt att tänka på att skydda sig mot inbrott, lägenheter har inte lika potentiella vägar många för tjuven att ta sig in. Allt är man mer utsatt om man har ett hus och tjuvarna ser också som ett lättare byte då grannarna inte bor i samma byggnad. För att skydda sig gäller det att försöka tänka som tjuven och sedan sätta upp planer för hur man kan förhindra inbrott. I polisens folder om inbrott i bostad står det bland annat att det som styr en inbrottstjuv är nivån på skalskyddet, alltså lås och larm, möjligheten att ta sig in och ut utan att bli upptäckt, antalet flyktvägar och hur mycket dyra och värdefulla prylar denne kan lägga vantarna på i huset.

Steg mot ett säkrare hem

För att inbrottssäkra sitt hem gäller det att man har ett bra larm anpassat för vilken typ av bostad man har, http://www.sectoralarm.se/villalarm/ har bra larm för hus och villor exempelvis. Steg två är att se till at man har bar skalskydd, det ska vara låsbart handtag på altandörren, finnas starka fönsterspärrar, vara brytskydd mellan dörr och karm samt fönster och karm och sedan är det väldigt bra om man har en säkerhetsdörr av något slag. I Dagens Nyheter kan man läsa om att det finns sätt att se hur pass säkert ett lås är, genom vilken typ av nyckel man har. Om nyckeln har få delar och är enkel i sin utformning så är det ett enklare lås för tjuven att bryta upp.

Avskräck tjuven

Här följer fler tips för hur du minskar risken för inbrott:

  • Engagera dig i grannsamverkan i området
  • Byt lås om du är nyinflyttad
  • Ha inga värdesaker i hall eller vid fönster
  • Skaffa godkända lås för fönster och dörrar
  • Ha rörelsebelysning på väg och tomt
  • Förvara saker i stöldskyddsskåp
  • Få det att se ut som att du är hemma, även fats du inte är det
  • Fler tips här
Scroll to top