Högre lån för studerande föräldrar

De föräldrar som pluggar kan snart få det lättare ekonomiskt. Det har nämligen kommit ett förslag om att öka summan som föräldrar kan låna när de studerar. Att ta ett lån är nämligen ofta den enda utvägen för att få det att gå ihop ekonomiskt.

4995163-kvinna-med-pengar

Nu vill Moderaterna höja det extra studielånet för studerande med barn, från 3 800 kronor till 5 000 kronor i månaden. De vill höja det tilläggslån som finns i dag för att fler föräldrar ska känna att de kan ta steget och byta yrke, utan att ekonomin ska fallera. De vill även höja rätten till studiemedel till 60 års ålder och höja den gräns som finns för hur mycket man får tjäna innan avdrag sker på bidrag och lån, skriver Dagens Nyheter.

Måste låna pengar

Har inte de föräldrar som vill börja plugga eller plugga vidare en möjlighet att ansöka om lån under studietiden lär det vara möjligt för de flesta att plugga. Får de ett alldeles för lågt lånebelopp går heller inte ekonomin ihop om de skulle bestämma sig för att studera efter barnafödandet. Detta leder till att de som vill plugga antingen struntar helt i det eller måste ta ett annat lån än studielånet. Visst finns det möjlighet att samla lån och få en lägre ränta, men dessa typer av lån innebär ofta en mycket högre ränta än vad studielån har.

Knepigt att få ihop det

I Metro kan man läsa att det verkligen är knepigt för föräldrar att studera. Den svåra ekonomin gör studierna problematiska och därför kan det verkligen vara guld värt att få låna lite pengar under sin studietid. En undersökning som CSN gjort visar att det tilläggsbidrag som föräldrar får när de pluggar inte räcker för att få ekonomin att gå runt och då finns knappast något annat val än att låna pengar.

Scroll to top