Barn, skärmtid och surfplattor

Många barn idag har egna iPads, det gör att du som förälder kan behöva laga den ifall den går sönder, som att skicka iväg på reparation och sedan köpa ordentliga skydd. Men vad sägs egentligen om skärmtid för barn?

Det är mycket snack om skärmtid, mobiler och surfplattor för barn. Det är inte särskilt ovanligt att ett barn har tillgång till en iPad eller iPhone till exempel. Det gör att föräldrar då och då måste låta reparera ipad och annan elektronik eftersom dessa slits och får sprickor samt repor.

Skärm eller skärmfritt?

barnSkärmens vara eller icke vara är ett omtalat ämne. I år var till och med skärmfritt temat för årets julklapp, som i sin tur blev mobillådan – 25 år efter att mobiltelefonen själv blev utnämnt till årets julklapp. I SVT går det att läsa om hur detta är en symbol för vårt nya förhållningssätt till våra mobiler och andra skärmar, något som i sin tur har vuxit fram under de senaste årens program, böcker och debatter. Bland annat blev Anders Hansens (läkare/författare) sommarprat uppmärksammat i somras, då han pratade om hur den digitala livsstilen påverkar våra hjärnor. Sommarpratet blev väldigt omdiskuterat och laddade den rådande debatten kring ämnet.

Surfplattor för barn

Surfplattor för barn finns det samtidigt gott om. I Expressen Leva & Bo listas några punkter som är bra att ha i bakhuvudet när det är dags att införskaffa en surfplatta till sitt barn. Bland annat handlar det om att se efter så att det faktiskt finns ett barnläge som går att slås på.  I barnläget kan du som förälder ställa in vad barnet kan göra på plattan, vad för innehåll de ser och vilka spel de kan spela – samt om de kan köpa appar eller inte. Andra råd är att inte köpa en för liten skärm för att upplevelsen ska bli så bra som möjligt. Lagringen som behövs är däremot olika, men det kan vara bra att ha en större variant för att kunna spara ned filmer till flygresan och längre bilresor.

Scroll to top