Tips när du har urinvägsinfektion

Är den där nu igen? Urinvägsinfektion som svider och förstör din vardag kan vara en pina att bli av med och den kan lätt återkomma om du är oförsiktig eller blir kall. Typiska tecken på att du är drabbad är att du känner att du behöver kissa ofta men lite och att det svider när du urinerar. Med rätt tips kan du förebygga eller lindra urinvägsinfektionen.

När du får besvär med urinvägsinfektion är det viktigt att du dricker mycket. Det kan tyckas vara ett konstigt tips, men ju mer du faktiskt kissar ut desto mer av bakterierna får du ut. Dessutom gör det lite mindre ont om du har vätska i urinblåsan än om du pressar och ingenting kommer.

Hur behandlas urinvägsinfektion?

Många urinvägsinfektioner som är lindriga läker ut av sig själv efter några dagar eller en vecka, men om du har en kraftigare infektion kan det behövas antibiotika för att få bort den. Om tecknen visar att urinvägsinfektionen inte avtar kan du bli tvungen att göra något åt det. Att vänta ut en infektion kan vara nog så jobbigt eftersom du ofta har rejält ont, men det finns även husmorskurer att ta till om du vill undvika antibiotika.

Huskurer mot urinvägsinfektioner

Du som hellre testar huskurer mot urinvägsinfektioner eller i förebyggande syfte, kan exempelvis prova att dricka mycket tranbärsjuice, något som rensar ut elaka bakterier. Det är dock en hel tranbärsjuice du måste få i dig för att det ska göra nytta. Dock finns det tranbärspiller att köpa. Kaffe och läsk bör i högsta grad undvikas. Andra drycker som är bra är sura drycker som gör ph-värdet lägre och tar kål på bakterier. Drycker som citronjuice, apelsinjuice och grapefruktjuice är bra. Om du vill kan du även prova att spä ut lite äppelcidervinäger i vatten och dricka. Lägg också en varmvattenflaska eller en värmedyna på magen för att lindra smärtan som uppkommer.

Scroll to top