Andrahandshyresgästen bor dyrast

När det kommer till bostadssituationen i många delar i Sverige så är det många som betalar otroligt dyrt för sitt boende, och dyrast har de som väljer att bo i andrahand. Om man har familj kan det bli otroliga kostnader och det kan vara bra att göra upp en plan för att köpa bostad eller se över sitt boende. 

4246396-paying-with-a-banknoteI en artikel från dn.se går det att läsa att det är billigare att köpa sitt boende än att hyra i andrahand. Stockholm är en mycket drabbad stad av dyra priser och nu är det både många studenter och även företag som väljer att flytta till andra ordet, något som man ska ta på allvar och ses som negativt. Har man råd är det många som väljer att köpa en bostad, men många är det som väntar länge, i flera år, på att få ett förstahandskontrakt och som de sedan inte släpper i första taget. Dock blir det allt svårare att få detta kontrakt och många väljer att sälja sina kontrakt dyrt. För ett kontrakt i Stockholm kan man få betala fler hundra tusen kronor – något som många inte har. Och väljer man att bo i andrahand så är det många som tar en ockerhyra och gör att de som ska flytta in får det svårt att få ihop sin ekonomi. Det borde vara en självklarhet att man ska ha möjlighet till en bostad.  I artikeln från dn kan man se deras uträkning där det tillsammans med Hyresgästföreningen, Svensk Mäklarstatistik samt Blocket tagit fram snittkostnad för tre lägenhetstyper beroende på om man hyr i andrahand eller om man väljer att köpa.

Att köpa sin bostad

När det kommer till att köpa sin bostad så är det ett av de största besluten man tar i sitt liv och oftast ett av de mest ekonomiska man kan göra. Av den anledningen är det så viktigt att det går rätt till och att man känner att man gjort ett bra beslut. En bra början är att på maklarofferter.se finna en bra mäklare som är kunnig inom det område man är intresserad av, sedan är det viktigt att man på en gång kontaktar banken för att få ett lånelöfte beviljat. Har du möjlighet att gå från andrahand till bostadsrätt kan du även läsa denna artikel där du får tips om hur du kommer ner i kostnad.

Scroll to top