Flytta utomlands med familjen

Många familjer funderar på att ta sin pick och pack och flytta ut i världen. Men ska man flytta utomlands är det viktigt att se till att man ordnar en del saker innan.

flygplan-resa-flyga

Försäkringskassan kräver nu en barnfamilj på nästan en halv miljon kronor sedan de fått barnbidrag efter att ha flyttat till Thailand. I Sydsvenskan kan man läsa att Försäkringskassan de senaste åren betalat ut barnbidrag, flerbarnstillägg och föräldrapenning till familjen som de nu bedömer att familjen inte haft rätt till. Om man bor utomlands omfattas man nämligen inte av svensk socialförsäkring. Har man bott utomlands kortare än i ett år räknas det som att man fortfarande är bosatt i Sverige men den som bosätter sig utomlands mer permanent har inte rätt att få sådant här bidrag.

Koll på bank och flytt

Det här med socialförsäkringen är en utav många saker som man måste ha koll på om man flyttar utomlands, speciellt om man har barn. Man har alltså inte rätt att få bidrag från Sverige om man inte längre är bosatt här. Något annat som det är viktigt att ha koll på är att man måste redan ut sina bankdetaljer. Här kan man läsa att vissa banker utomlands kräver ett rekommendationsbrev från den svenska banken för att man ska få öppna konto där. Ytterligare något som man måste reda ut är själva flytten och har man massor av prylar som ska flyttas från Sverige till det nya landet, är detta något som måste redas ut. Det kan även vara så att man vill flytta sin svenska bil till dit man flyttar och då är det viktigt att hitta bra val för biltransport.

De bästa tipsen

Innan man ger sig av till sitt nya hemland finns det alltså mycket som måste ordnas i Sverige. I Dagens Nyheter kan man ta del av tips som kan vara bra för den som vill flytta utomlands. Några utav dessa är:

  • Att man inte bör stå som ägare till ett hus i Sverige eftersom man då är skyldig att betala svensk skatt.
  • Att man fortsätter hålla kontakt med folk i Sverige, så att man har lättare att komma tillbaka till Sverige om man skulle vilja.
  • Att man måste skaffa en privat sjukvårdsförsäkring eftersom det behövs i de flesta andra länder.
Scroll to top