Aktiviteter för barn

Som förälder kan man inte lära sina barn allt som man tycker att de behöver lära sig. Det finns många aktiviteter för barn som ger dem viktiga kunskaper och färdigheter.

Det finns ett stort utbud av aktiviteter för barn, även på mindre orter. Faktum är att man kan fylla hela almanackan med aktiviteter av olika slag för barnen, även om man bor på landet. Det är dock bättre att välja en eller två aktiviteter. Barn måste ju ha fritid också, och om de går i skolan måste det finnas tid för läxorna. Här är några förslag på aktiviteter som kan passa ett barn. Exakt vilken aktivitet som valet faller på beror bland annat på vilken budget man har, vilka tider som passar, och inte minst vad barnet tycker är roligast.

Klättring

Klättring är en aktivitet som passar många barn, och den passar bra att ägna sig åt tillsammans, föräldrar och barn. Många föräldrar tänker kanske att bouldering, alltså när man klättrar utan rep, på lägre väggar, är den säkraste formen, och därmed bäst att börja med. Men i själva verket är det tvärt om. Det säkraste är klättra med rep och sele, vilket i allmänhet sker på högre väggar. I denna fråga talar olycksstatistiken sitt tydliga språk.

I många klätterhallar finns regelbundna aktiviteter för barn från sju år. Vill man klättra med sina barn får man vara beredd på att man som vuxen kommer att få vara den som säkrar, varje gång, och att man måste ha genomgått en kurs och fått det gröna kortet för att få säkra någon annan, oavsett ålder.

För att klättra behövs egentligen bara en sele och ett par skor. Dessa är ofta dyra, men man kan komma billigt undan. Billiga klätterskor i barnstorlek finns på Decathlon, och såväl andra skor som selar kan man ofta köpa begagnade. Köper man dyrare, nya grejer kan man sälja dem vidare när barnet har vuxit ur dem.

Scouterna

Många har en bild av scouterna, men den kan lika gärna komma från Kalle Anka eller från en film som från verkligheten. Länge har medlemsantalet i de svenska scoutförbunden minskat, men nu ser det ut att vara på väg uppåt igen.

Tjusningen med scouterna är att man sysslar med många olika saker. Visst är det mycket friluftsliv, men det är något som de flesta föräldrar tycker är bra. Vare sig man är på hajk i skogen eller ägnar sig åt geocaching i urban miljö handlar det om att samarbeta, om att ta ansvar och också om att fördela ansvar inom en grupp.  Scouterna förbereder barn och ungdomar för livet, som det står i den här artikeln.

Simning

Det är si och så med simkunnigheten bland svenskar, och det gäller även barn och ungdomar. Kanske beror det delvis på att vi i Sverige fokuserar på bröstsim, som bygger på att man gör samma rörelser med båda armarna och benen, samtidigt. Detta är inte naturligt för oss människor. Fler och fler förespråkar att barn ska lära sig crawl först, men där är inte simundervisningen i skolorna ännu. Det enda säkra sättet är att låta barnen gå i simskola där crawl ingår. Många simklubbar har simskola för barn från fyra års ålder.

Scroll to top