Tuffa krav på bostadsmarknaden

Att bo i andra hand i Stockholm är dyrt, men att köpa en lägenhet i innerstaden kan bli minst lika kostsamt. I dagens läge måste man tjäna runt 50 000 kronor i månaden för att kunna köpa en etta i attraktivt läge.

42737-euro-houses

Tidigare har vi skrivit om att den absolut dyraste boendeformen, i alla fall i Stockholm, är att hyra i andra hand. Många tar nämligen ockerhyror som gör att det i värsta fall kan kosta tiotals tusen kronor att hyra en etta centralt. Men att köpa en bostad i Stockholms innerstad är inte heller gratis, tvärtom är även ett köp en riktigt dyr historia. Speciellt nu när bostadsmarknaden ser ut som den gör och priserna bara stigit och stigit de senaste åren.

En halv miljon kontant

I Expressen kan man läsa att man för att kunna köpa en etta i Stockholms innerstad just nu måste tjäna nästan 50 000 kronor i månaden. En etta i Stockholm på 35 kvadratmeter kostar nämligen runt 3 500 000 kronor och för att låna till den insatsen måste man alltså tjäna så här mycket i månaden hos de vanligaste bankerna. Som om det inte vore nog måste man även hosta upp runt en halv miljoner kronor i kontantinsats. Denna halvmiljon är alltså pengar man måste ha eftersom man helst inte får låna även kontantinsatsen. Om man ser hur mycket pengar man måste tjäna och ha i insats för att köpa en etta, kan nog de flesta räkna ut hur ofantligt mycket pengar man måste ha om man funderar på att köpa en tvåa eller trea.

Måste sänka kraven

Ekonomer och experter säger att de höga bostadspriserna som råder just nu är ett stort problem. Det är inte bara ett problem för samhällsekonomin utan det är även ett problem för många människor. De attraktiva områdena är näst intill oåtkomliga för de flesta. Det enda rådet som boendeekonomerna har till folk som vill ge sig ut på marknaden eller byta bostad är att nöja sig med en annan standard. Man måste också acceptera den prisbild som är nu och även inse att man kanske inte kan komma till innerstan på första köpet. Närförorter och ytterförorter till Stockholm kan vara prisvärda och värda att investera i först.

Scroll to top