Ekonomiska förändringar inför 2016

Skramlar du mynt efter jul och nyår? Att ha dåligt med pengar i januari är ingenting som är ovanligt och många är det som får hålla ner på kostnaderna. Men januari är, trots det klyschiga i att starta om endast för att det är ett nytt år, ett jättebra tillfälle att planera årets ekonomi. Dessutom är det alltid en del förändringar när vi går in i ett nytt år, någonting som är bra att vara medveten om. 

Den kanske största förändringen för de svenska hushållen i år är att rot- och rutavdragen 1634121-home-improvement-close-up-of-measuring-woodändras. Rotavdraget är som känt ett skatteavdrag vilket du som ägare av en bostadsrätt eller villa får ta. Det som ändras nu under 2016 är att avdraget minskar från 50 procent till 30 procent på belopp upp till max 50 000 kronor (per vuxen person i bostaden) när man anlitar en hantverkare för renovering. Du får alltså fortfarande dra av renoveringen på skatten men summan är inte längre lika stor varpå det blir dyrare att renovera. Men det är dock fortfarande lönsamt att renovera om du bor i ett gammalt hem, speciellt om du överväger att sälja din bostad. Det kan även vara lönsamt att köpa en lägenhet som behöver renoveras och göra detta själv, eftersom folk under 2016 förväntas fortsätta vilja köpa nyrenoverade bostäder där du bara behöver flytta in. Om du gör mycket själv med renoveringen får du ner priset ytterligare, du kan även välja att handla vitvaror från Cylinda eftersom dessa är väldigt prisvärda. Överlag kommer det mest troligt att under 2016 löna sig att handla på nätet, och då även större produkter som kylskåp och soffa.

Utöver rotavdraget ändras även rutavdraget, vilket i sig innebär att du inte längre kan få städhjälp lika billigt. Mer om detta här. För att ha koll på din ekonomi 2016 är det bästa att göra en bra budget. En budget gör du genom att beräkna samtliga utgifter för de kommande månaderna och ställa de mot din inkomst. Målet bör vara en bra buffert, så att när du inte behöver oroa dig för oväntade utgifter. Det kommer även bli lättare att betala semesterresor eller annat trevligt som kan intressera.

Saker att ha i åtanke 2016

  • Nu efter årsskiftet ändras skatten på investeringskonton och kapitalförsäkringar, men inte 4185501-a-bulging-walletöverdrivet mycket. Om du har ett sparande som du oroar dig över bör du prata med din bank, de kan hjälpa dig att hitta det bästa sättet att spara pengar.
  • Det kan vara en idé att betala in eventuell reavinstskatt från en bostadsförsäljning direkt istället för att skjuta upp då detta höjs.
  • Under 2016 kommer det omtalande amorteringskravet sättas i kraft, mest troligt från och med juni. Det innebär att nya låntagare kommer behöva amortera upp till en viss procent.

Självklart finns det även andra viktiga saker som påverkar din ekonomi detta år. För mer ingående om vad som händer och hur du kan nyttja det för att förbättra din ekonomi hittar du i den här artikeln.

Scroll to top