Så här ska en barnfamilj förbereda sig för krisen

Som en barnfamilj är det extra viktigt att ha kunskap om krisberedskap och framförallt lära ut till barnen hur de ska agera om en samhällskris skulle uppstå. Krisberedskap, eller prepping som det också kallas i folk mun ar blivit allt mer populärt på senare år och detta handlar till största del om att vi människor ska vara medvetna om situationer som kan uppstå. Här berätta vi mer om saker du och dina barn behöver tänka på för att vara förberedda!

Enligt Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) ska en familj ha tillräckligt mycket med nödvändigheter hemma för att kunna klara sig själva i en vecka utan hjälp från myndigheterna. För att du ska ha möjlighet till detta bör du ha ett preppingkit stående någonstans lättillgängligt. Criseq erbjuder ett bra utbud av allt du kan tänkas behöva för att skapa ditt eget preppingkit.

Vad ska ett preppingkit innehålla för en barnfamilj?

kitNär du har barn är det inte bara dig själv du behöver tänka på utan naturligtvis också barnen. Ett preppingkit bör innehålla följande:

 

  • Gasolkök med bränsle – om strömmen slås ut måste du kunna laga mat på något sätt. Med ett gasolkök kan du laga enkla rätter och värma upp vatten för att till exempel laga till frystorkad mat.
  • Mat med lång hållbarhet – I ett preppingkit passar mat med lång hållbarhet såsom konserver och frystorkat mat som kan hålla i flera år. Kolla över maten då och då och byt ut de som blivit gammalt.
  • Tillgång till vatten – Förvara gärna dunkar med vatten som du byter ut med jämna mellanrum för att vattnet ska hålla sig fräscht. Du kan även investera i vattenreningstabletter som renar vatten du hittar ute i naturen.
  • Ljus och ficklampa – När det blir mörkt kan det bli väldigt mörkt, du bör därför ha flera stearinljus och ficklampor förvarade i kriskitet.
  • Vevradio – om strömmen dör, dör även dina möjligheter till kommunikation. Med en vevradio kan du alltid få viktig information från samhället.
  • Första hjälpen – I en kris är det större risk än någonsin att någon kan skada sig. En första hjälpen låda blir därmed viktig så att du kan ta hand om eventuella skador.

 

Var får du krisinformation?

Det finns flera myndigheter i Sverige som ständigt jobbar med krisinformation och arbetar för att på bästa möjliga vis rapportera ut till oss svenskar. På Krisinformation.se samlas information om rådande kriser från alla myndigheter såsom Regeringen, Länsstyrelsen och Socialstyrelsen som alla har sina egna expertisområden.

 

Vad är en kris?

strömavbrottEn samhällskris kan innebära flera olika saker. Det som vi genomgår just nu med den rådande coronapandemin är till exempel en kris som många myndigheter arbetar dag och natt med. Folk ombeds att stanna hemma och låsa in sig, varpå det är en god idé att har förberett med mat, toapapper och allt annat nödvändigt för att hela familjen ska kunna klara sig själva hemma. Enligt en studie som gjorts har 23 % av Sveriges befolkning ökat sin hemberedskap och 40 % planerar att göra det under pandemin. På Folkhälsomyndighetens hemsida kan du läsa mer om läget med Corona i Sverige.

Scroll to top