Trendigt med second hand

Allt fler av oss väljer att köpa begagnade prylar för att värna om miljön och våra plånböcker. I Sverige har det till och med blivit lite av en statusgrej att handla second hand.

2061954-loppis-pa-hotorget

Second hand och vintage ökar stort i Sverige till skillnad från i andra länder, skriver Dagens Nyheter. Att second hand är stort gäller även alla samhällsklasser i Sverige och försäljningen av begagnade prylar bara ökar sedan ett par år tillbaka. Svenskarna ser till och med en viss status i att handla begagnat medan det i andra länder är ett bevis på fattigdom. Varför second hand är så populärt i Sverige tror man handlar mycket om att vi blir allt mer medvetna om miljön och vill göra grönare val, vilket shopping av begagnade prylar är.

Väljer begagnad elektronik

Även om kläder är det absolut vanligaste och populäraste att handla second hand, handlar vi även mycket annat begagnat. Till exempel har det blivit populärt att handla begagnad elektronik, som mobiltelefoner. Att tillverka elektronik kräver nämligen mängder av råvaror och varje kilo elektronik som tillverkas ger upphov till runt 24 kilo klimatgaser (Källa). Just därför väljer många att köpa begagnad elektronik, sedan är det även billigare att köpa en telefon som någon använt, fast den fungerar lika bra som en ny. Du som verkligen vill tänka på miljön, köp en begagnad Iphone eller en annan fullt fungerande mobil.

En second hand-matbutik

Den senaste tiden har second hand-trenden gått så långt att man till och med kan köpa begagnad mat nu. I Svenska Dagbladet kan man läsa om att den frukt och mat som sålts i butik och blivit skadad eller har utgånget datum kommer att säljas till ett billigare pris i en speciell butik som ska passa de personer som är ekonomiskt utsatta.

Scroll to top