Få unga bostadssparar

Ungdomar har svårt att hitta boende, speciellt i storstäderna. Långa hyresköer och dyra bostadsrätter står i vägen men även det faktum att så få faktiskt bostadssparar.

spare-penger

De senaste åren har det blivit allt svårare för unga att komma ut på bostadsmarknaden. Det finns knappt några hyreslägenheter och det är alldeles för dyrt att köpa en bostadsrätt. Detta har lett till att många unga bor hemma hos sina föräldrar mycket längre än de egentligen vill. Här kan man läsa om att man hela tiden kommer med förslag till lösningar på problemet men att man ännu inte har gjort några krafttag för att ställa situationen till rätta. Och som grädde på moset är ungdomarna inte särskilt benägna själva att försöka förbättra sina egna situationer. Det är nämligen väldigt få som sparar till ett framtida boende.

Inte ens hälften sparar

En ny undersökning visar att färre än hälften av alla unga har något sparande till en bostad. Varför folk inte har ett sparande beror enligt många på att man helt enkelt inte får pengarna att räcka till ett sparande. En del uppger också att de har svårt att veta hur stort sparande som är tillräckligt. Har man inget sparande alls blir det ännu svårare, om inte omöjligt, att få en fot in på bostadsmarknaden. På de flesta orter finns det nämligen väldigt ont om hyreslägenheter och då är det helt enkelt ett måste att köpa en bostad, vilket inte går att göra utan att ha sparat till en kontantinsats.

Går att spara till kontantinsats

På många orter är det faktiskt möjligt att själv spara ihop till en kontantinsats, även om man är ung och inte har en så stor inkomst. I Stockholm får man dock räkna med att en förälder eller släkting kan gå in och hjälpa till, alternativt att man haft ett sparande sedan man var barn, skriver Svd.

Scroll to top