Att tänka på barnens bästa

Något av det bästa man kan ge sina barn, förutom kärlek och omsorg på alla de sätt och vis förstås, är att spara pengar till dessa för deras framtids skull. Men hur gör man det på bästa sätt egentligen?

 

Kreditkort grönt närbildEnligt en artikel i Expressen förbjuder finska myndigheter rökning i bil, om det också finns barn med i bilen. Att röka på allmän plats är redan förbjudet i Finland men nu även så i bilen alltså. Detta är ett sätt att skydda barn på, effektivt det också, men även att spara pengar åt barnen regelbundet är ett sätt att göra detta, för att säkra deras trygghet på exempelvis bostadsmarknaden.

Hur sparar man bäst till ett barn?

Men hur sparar man bäst till sina barn. I Svenska Dagbladet tipsas det om att måste våga ta lite risker, samtidigt som man inte ska stressa. Först och främst rekommenderar privatekonomen att man har ett vanligt sparande som en buffert på plats, för att täcka oförutsedda kostnader. Efter detta så kan man börja fundera på vad man har råd att avsätta till sina barn. Lägger man inte pengar på ett investeringssparkonto kan man fördela riskerna på fonder och aktier, kanske via till exempel www.aktieinvest.se.

Oavsett om man väljer att spara i ett ISK-konto eller kanske i en kapitalförsäkring ska man tänka på att det handlar om ett långsiktigt sparande, ju längre tid sparandet sker på desto större risk kan man kosta på sig, men ju närmare utbetalningsdatumet (när barnet kanske fyller 18 år) desto mer ska man säkra upp sparkapitalet så att det inte dras med i eventuella börsfall till exempel.

Och för att lära barnen att även spara pengar själva finns det nu en spargris-app, som faktiskt ger barnen ränta när de sparar, något som det rapporteras om i Veckans Affärer. Kanske är det en smart sak för barn kommer snart inte använda kontanter de heller och då måste man ändå lära sig digitala pengar. Abstrakt på ett sätt som kanske kan vara svårt att förstå i början, i alla fall som barn.

Scroll to top